Studenții din anul III, specializarea Psihologie, din cadrul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, au avut parte de o întâlnire inovativă cu un angajator reprezentant din regiunea NE, Dan Zaharia, trainer și spekear, senior consultant la Extind și fondator al FAB LAB din Iași.

Întâlnirea s-a desfasurat online în cadrul activităților Centrului de Parteneriate pentru Angajare si Consiliere (CPAC) organizate prin intermediul proiectului ASPIR – Angajarea studenților prin Parteneriate Inovative Regionale, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, număr contract: POCU/626/6/13/130351.

Dan Zaharia le-a descris studenților contextul actual și modul în care zona de IT&Outsourcing s-a dezvoltat în ulțimii ani, cu precădere în Iași. „Zona de IT este verticala în jurul căreia mă învart. Această industrie s-a mulat foarte bine pe decuplarea de la infrastructura majoră a Iasului, a permis o relocalizare a forței de muncă. 23 de mii de oameni lucrau în servicii de IT și outsourcing la sfârșitul anului trecut. Aceasta dezvoltare a generat o nevoie de birouri, de clădiri moderne, cu planuri de etaj din ce în ce mai mari. Am incercat să construim un ecosistem în jurul industriei de IT și oursourcing, în jurul industriei orașului nostru. FAB LAB este un spatiu de cooworking, scoala informala de IT se ocupă de reconversia profesională pentru cei care doresc să intre pe poziția de junior în industria de IT”.

Dan Zaharia le-a descris tinerilor ce implică jobul de HR în industria IT&Outsourcing și le-a transmis trei aspecte pe care ar trebui să le aibă în vedere dacă își doresc o astfel de carieră. „Jobul de HR din IT este unul din locurile de muncă importante unde va puteti integra, in departamente de HR si training. Oamenii trebuie să fie recrutati corect, să fie bine pregătiti, iar jobul de HR intr-o companie de IT nu este ușor. Trebuie să aveți în vedere trei direcții de abordare înainte de intra în această industrie:

1. Trebuie să deviniți parte a industriei de IT. Există două asociații mari, la nivel internațional, care organizează conferințe ABCL-ul, abcl.pl sau abcl.com si ANIS-ul (asociația companiilor de IT). Ambele sunt foarte active și competente.

2. Există diverse grupuri ale HR-irilor, chiar și în Iași. Trebuie să intrați în contact și să vă creșteți brandul vostru personal de specialist în HR. Căutați, din timp, caror asociații studentești și activități de voluntariat vă puteți alătura. 

3. Faceți măcar un curs introductiv în IT pentru a înțelege ce face un bussines specialist, un project manager, un java developer pentru că sunt posturi pe care le puteti accesa.

Totodată, Dan Zaharia le-a mai transmis studenților că industria de IT&Outsourcing are nevoie de specialiștii din psihologie.  „HR-ul are nevoie de oameni open mind. Sunt companii care au în organigramă posturi de Happines Management, care se ocupă cu măsurarea nivelului de fericire din cadrul unei companii. Voi, ca oameni de HR, trebuie să știți care sunt tendințele pieței. Rolul HR-ului e mai mult decât un umăr pe care să plângi sau numărul celor noi care intră în companie”.

Studenții au adresat întrebări legate joburile existente în această industrie, despre posibilitatea de a urma cursuri și traininguri specializate.

Întâlnirea a fost moderată de Tompea Ancuța Daniela, manager proiect ASPIR. Centrul de Dezvoltare Socială va continua aceste întâniri cu angajatori relevanți pentru studenții din domeniile Psihologie și Asistență Socială.