Studenții din anul al treilea, de la specializarea asistență socială, din cadrul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, au avut parte de un curs practic pe tema violenței domestice cu antreprenorul social Simona Voicescu, fondatorul Asociației Necuvinte.

Întâlnirea a avut loc online, în cadrul activităților Centrului de Parteneriate pentru Angajare si Consiliere (CPAC) organizate prin intermediul proiectului ASPIR – Angajarea studenților prin Parteneriate Inovative Regionale, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, număr contract: POCU/626/6/13/130351.

Simona Voicescu a detaliat modul în care se derulează acitvitatea într-o organizație neguvernamentală și rolul asistentului social.  Debutul activității în domeniul violenței domestice pentru Asociația Necuvinte a fost detaliat astfel: „Ideea de bază de la care am plecat, în 2013 când am fondat asociația, a fost de politici publice și strategii naționale, în sensul în care am privit problema la nivel macro, că poți schimba viața unui om schimbând cadrul legislativ și modalitatea în care autoritățile statului înțeleg problematica pe care tu o reprezinți. Astfel, tu ajungi la toate persoanele care sunt victime ale acelor forme de abuz”.

Mai mult, aceasta le-a prezentat studenților și primele cazuri cu care s-a confruntat. „În 2013, când am deschis pagina de facebook a asociației, am primit un mesaj privat de la o doamnă care ne-a scris, pe o coală A4, a atașat un certificat medico-legal și fotografii ale vânătăilor pe care le avea și una dintre fetițele ei. Ca profesie eu sunt jurist, vin din domeniul dreptului și din acest motiv m-am axat pe legislație și schimbare structurală pentru că așa puteam vedea schimbându-se ceva, la nivel macro. Mi-am sunat toți prietenii pe care îi știam, mai ales că înainte am lucrat timp de 14 ani în domeniul de incluziune socială a populației de etnie rromă și cunoaștem asistenți sociali, mediatori și am putut să o ajut pe acea femeie. Am lucrat cu ea patru ani de zile, perioadă în care am finalizat și dosarele penale și cele civile și contestațiile, să o reangajăm pentru că de la primul loc de muncă a demisionat, iar de la al doilea a fost determinată să demisioneze. De la acest caz ne-am dat seama că noi, ca asociație, trebuie să ne dezvoltăm și pe parte de servicii”.

Totodată, Simona Voicescu a prezentat și obstacolele de care s-a lovit în gestionarea relațiilor cu instituțiile abilitate. „Ce am observat din colaborările cu direcțiile de asistență socială este faptul că, pe lângă birocrația specifică statului român, ne-am lovit de indiferență pe care, parțial, o înțeleg. Separat de direcții lucrăm foarte mult cu poliția, cu medicina legală și este normal să te desensibilizezi când lucrezi cu cazuri sociale foarte dure pentru că altfel nu poți face față. Mi-a trebuit ceva timp până să înțeleg că există o diferență între nepăsare și dorința ta, ca specialist, să supraviețuiești”.

Studenții au adresat întrebări legate de echipele interdisciplinare ce intervin în acest tip de situații sociale complexe, formarea profesională continuă a asistentului social.

Întâlnirea a fost moderată de Roxana Ateșoae, Coordonator CPAC.

Centrul de Dezvoltare Socială va continua aceste întâniri cu angajatori relevanți pentru studenții din domeniile Psihologie și Asistență Socială.